Hőszigetelése, hangszigetelés

 Kategória: Szaknyelv, Technikai ismertető

Milyen szempontok szerint választhatok ablakot?

Hő- és hangszigetelés

A Hevestherm Elite nyílászárók gyártásánál használt profilparaméterek e tekintetben is kiemelkedőek. A különféle üvegszerkezetekkel még tovább javíthatóak ezek a tulajdonságok. Azért, hogy ne kelljen felárakkal bajlódnod a Hevestherm Elite termékek (az emelő-toló ajtók kivételével) alapáron tartalmazzák a 3 rétegű üvegszerkezetet.

Ezek a nyílászárók leggyakrabban emlegetett tulajdonságai. A hő- és hang-szigetelés tekintetében a legnagyobb eredményeket a megfelelő üvegezés kiválasztásával lehet elérni. Alapesetben 24 mm vastagságú, úgynevezett kétrétegű üvegszerkezetek kerülnek a műanyag nyílászárókba alumínium távtartóval. A üvegrétegek számának, típusának, vastagságának változtatásával, valamint a távtartó anyagának méretének módosításával lehet elérni a magasabb szintű hőszigetelést, és a jobb hangszigetelést. Az üvegezés mellett az ablakprofil típusa is segíti ezen paraméterek javítását, általában minél vastagabb egy profil keresztmetszete annál jobb tulajdonságok elérését teszi lehetővé.

A Hevestherm elite nyílászárói alapáron tartalmazzák a 3 rétegű 48 mm-es üvegszerkezetet, mely üvegszerkezet hőszigetelő képessége eléri az Ug=0,5 W/m2K értéket. A már alapüvegezéssel is jó hangszigetelést biztosító műanyag nyílászárók, speciális hangszigetelő üvegszerkezetek beszerelésével tovább növelhetik otthonod komfortérzetét.

 

K/U érték

Hőszigetelési együttható. Egy építőanyag, – legyen akár nyílászáró profil vagy tégla – K/U értéke megmutatja, hogy az építőanyag mindkét oldalán 1 m²-es területen a levegő 1 K (C) hőmérsékletkülönbsége esetén 1 másodperc alatt (Jule-ban mérve) mekkora hőmennyiség áramlik át. Mértékegysége: W/ m²K. A legújabb szakirodalomban a K-értéket egyre inkább az U-értékkel helyettesítik. Külön mérhető a nyílászáró profil (Uf), illetve az üvegezés (Ug) hőszigetelési együtthatója. Összehasonlítás esetén a szerkezet eredő hőszigetelő képességét érdemes vizsgálni (Uw).

 

Légkamra

Hogy egy szerkezet hány légkamrás, attól függ, hogy a külső és belső teret hány légréteggel választja el a profilszerkezeten belül – ez az érték a profil jellemzője. A légkamrák optimális száma szükséges – egy adott profilvastagság mellett – a maximális hő- és hangszigetelés, valamint a megfelelő statikai tulajdonságok eléréséhez. Jelenleg az öt- és hatlégkamrás műanyag nyílászáró rendszereknek a legnagyobb a piaci részesedése. Ez a kamraszám az általában alkalmazott 70-80 mm-es profilvastagság mellett ideális.

Kattintson ide és hasonlítsa össze termékeinket! Válassza az Önnek megfelelő ablakprofilt és kérje személyre szabott árajánlatunkat!

 

Forrás: hevestherm.hu